Használd ki a színhőmérséklet erejét!

Bizonyára hallottál már arról, hogy a színek befolyásolják a hangulatodat. És arról hallottál már, hogy a színhőmérsékletnek is fontos befolyásoló hatása van? Tisztában vagy azzal, hogy mi is az a színhőmérséklet?

A színhőmérséklet jelenti a LED izzó fényének világosságát, amit kelvinben (K) mérünk. Három csoportra lehet bontatni a színhőmérséklet alapján a LED izzókat:

  • Meleg fehér fény (2700-3200 K)
  • Természetes fehér fény (4000-4500K)
  • Hideg fehér fény (6000-6500K)

A nevek önmagában nem mondanak semmit a laikusok számára, így a jobb szemléltethetőség érdekében hoztunk két példát. A gyertya lángja pirosas sárga színű, ez kb. 1200 K-t jelent, 8000 K esetében pedig a borult éghez hasonló, kékes színt látunk.

Korábban, amíg csak a hagyományos izzók jelentették a piaci kínálatot, még nem volt lehetőségünk arra, hogy válogassunk különböző színhőmérsékletek között. Szerencsére ma már a LED izzók korát éljük, ami számos más előnye mellett, lehetővé teszi, hogy kiválasszuk az optimális színhőmérsékletet.

Meleg fehér fény (2700-3200K)

A meleg tónusos színek, mint a piros és a narancssárga nem véletlenül kedveltek a fal színének kiválasztásakor. A meleg fehér fény ezeket a színeket még inkább kiemeli, hiszen olyan fényt biztosít, mint amit napfelkeltekor és napnyugtakor látunk, így ez a színhőmérséklet kedvünkre is komoly hatással bír. Gondolj csak bele, hogy az első igazi, tavaszi napsütés milyen hatással van rád! Te is át szeretnéd ezt élni minden nap az otthonodban? Akkor a meleg fehér fény tökéletes választás a nappaliba és a hálószobába egyaránt, mi bátran ajánljuk Neked!

Természetes fehér fény (4000-4500K)

A meleg fehér fényű LED izzók a legelterjedtebbek a lakosság körében, azonban a természetes fehér fény sem véletlenül népszerű. A neve is mutatja, hogy a természetes fehér fény sokkal természetesebbnek hat, mint a többi fény változat. Gyakran használják ezt a típust irodákban, hiszen tiszta, nyugodt hangulatot áraszt így pozitívan befolyásolja a munkakedvet. Mi ajánljuk még a konyhába, fürdőszobába is, illetve ha Te a melegség helyett a természetességre vágysz, akkor használd nyugodtan a természetes fehér fényt a nappaliban is.

Hideg fehér fény (6000-6500K)

A hideg fehér fényt gyakran „teljes spektrumú fénynek” is nevezik. Ez a fényhőmérséklet leginkább egy napsütéses napon látott színhez hasonlítható. A hideg fehér fény kékes árnyalatú, ami elősegíti a produktivitást, emiatt gyakran használják irodákban is. Gyakori még stúdiókban, kereskedelmi egységekben is a használata, továbbá gyakran ajánlják olvasáshoz is. A hideg fehér fényű LED izzóval nem terheled meg a szemedet, így nem kell lemondanod kedvenc könyved olvasásáról a késő esti órákban sem.

Melyik színhőmérséklet számodra a legjobb?

Minden színhőmérsékletnek megvan a maga helye a lakásban. Mi a hálószobába a nyugodt pihenés miatt mindenképpen meleg fehér fényt, irodába pedig a koncentráció elősegítése miatt a természetes fehér fényt ajánljuk.

A legfontosabb azonban az, hogy mindig tartsd szem előtt, hogy Te milyen környezetben érzed jól magad!